Brandweer Groningen wint Jan van der Heydenprijs 2017

Afgelopen donderdag 5 oktober heeft Brandweer Groningen op het jaarlijks brandweercongres in de Efteling de Jan van der Heydenprijs 2017 gewonnen met tactiele navigatie.

Jan van der Heydenprijs

Tactiele NavigatieIeder jaar reikt Brandweer Nederland de Jan van der Heyden innovatieprijs uit. Brandweermedewerkers uit het hele land kunnen hun innovatieve ideeën insturen. Uit al deze inzendingen wordt door middel van stemming een winnaar gekozen. De winnaar ontvangt een geldbedrag waarmee Brandweer Nederland wil stimuleren dat het idee landelijk wordt uitgerold. Alle inzendingen worden bovendien gebundeld in een innovatieboekje, welke wordt verspreid over de verschillende brandweerregio's in Nederland.Voor de nominatie van de Jan van der Heydenprijs waren twintig projecten ingediend bij Brandweer Nederland, uit deze twintig projecten is het project "Tactiele Navigatie" van Richard Lubben van Brandweer Groningen, na 2 stemmingsrondes, als beste uitde bus gekomen.

 

Tactiele navigatie

Brandweerchauffeurs worden tijdens spoedritten blootgesteld aan een veelheid van prikkels. De mentale belasting is groot en de aandacht van de ogen wordt gevraagd door het verkeer. Om de mentale belasting terug te dringen, heeft Sentaz in samenwerking met CityGIS tactiele (voelbare) navigatie ontwikkeld. Tactiele navigatie bestaat uit een matje met zes trilmotoren dat is ingebouwd in de stoel van de chauffeur en aangesloten op CityGIS navigatie software. De chauffeur voelt navigatie instructies en hoeft hierdoor minder op het navigatiescherm te kijken. Ogen en oren blijven vrij voor het verkeer en mobilofoon contact. Dit maakt het rijden veiliger. In TNO onderzoek is aangetoond dat de mentale belasting afneemt en reactietijd verkort.Indien u meer informatie wenst over de mogelijkheden van Tactiele Navigatie i.c.m. uw CityGIS Navigator software kunt u contact opnemen met Martijn Phielix op martijn.phielix@citygis.nl

TactNav

Klik hier voor meer informatie.

Terug